"Perheyrityksemme historia mattojen parissa alkoi vuonna 1975. Vankan kokemuksemme ja ammattitaitomme olemme keränneet vuosien aikana toimimalla niin valmistuksen, tukkumyynnin, vähittäiskaupan kuin vienninkin parissa. Tänä päivänä Mattokymppi on palveleva mattojen erikoisliike sekä maahantuoja.

Palvelemme asiakkaitamme myymälöissämme Jyväskylässä, Espoossa, Vantaalla sekä laajalla jälleenmyyjäverkostolla ympäri Suomen. Autamme mielellämme valitsemaan erilaisiin tiloihin sopivia mattoja ja opastamme niiden hoidossa. Mattojen valmistajien joukko on suuri ja valikoimamme laaja. Tässä blogissa kerromme tarinoita matoista ja annamme vinkkejä sisustukseen ja mattojen hoitoon.

Tervetuloa lukemaan blogiamme ja inspiroitumaan kanssamme! :)"

www.mattokymppi.fi

2. joulukuuta 2015

Pakistanilaisen maton tarina (osa2)

Edellisessä maton tarina -kirjoituksessa kerroin maton suunnitteluvauheesta ja nyt kun se osio on taputeltu niin seuraavana alkaa toteutus. Tänään tarinassa alkaa siis valmistusprosessi.

Voisin aloittaa aivan alusta ja kertoa, miten niitä lampaita kasvatetaan ja turkki keritään jne... Mutta minulla ei tällä hetkellä ole riittävästi tietoa kyseisetä aiheesta, eikä Thomaksen Pakistanin matkaan kuulunut lampaiden seurailu. Olisipas mukava perehtyä siihenkin aiheeseen, mutta ei tänään. Tällä kertaa hyppään siis lampaiden  yli ja siirryn suoraan vaiheeseen, jossa villa on jo valmiina värjättäväksi.

        Villa keritään ensin langaksi 
ja langat sidotaan isoiksi vyyhdeiksi. 
Nämä vyyhdit solmitaan kiinni pitkiin keppeihin, jotta värjäys-prosessia on helpompi seurata kun langat on kätevästi nosteltavissa keitteestä. Värjäys tapahtuu isossa padassa, jonka alla pidetään tulta. Lämmön täytyy pysyä koko ajan alhaisena, jotta värjäysvesi ei kuumenisi liikaa. Kuten tiedetään niin villa tuppaa vanuuntumaan jos sitä pestään liian kuumassa. Sama pätee värjäykseen: ei saa keittää liian kuumassa.
         Väriaineet, joita villan värjäykseen käytetään, ovat kasvivärejä. Luonnosta löytyy paljon kasveja, hedelmiä ja vihanneksia, joista saa aivan ihania värejä. Suomessa tällaisia kasveja ovat esimerkiksi keltasipuli, punasipuli ja nokkonen. 

Värin vahvuuteen vaikuttaa mm. maaperä, missä kasvi kasvaa ja 
mikä osa kasvista käytetään. Yhdestäkin kasvista voi saada montaa eri värisävyä kun 
käytetään kasvin eri osia. Värin vahvuuteen vaikuttaa toki myös keittoaika. Kuvissa näkyviä villoja on keitetty pitkään miedolla lämmöllä, joten värit ovat ehtineet imeytyä lankoihin hyvin. Lopputuloksena on aivan ihania luonnon omia värisävyjä!

Siinäpä onkin villat valmiina mattoihin. Seuraavassa kirjoituksessani syvennyn mattojen solmimiseen. Oikein mukavaa alkanutta joulukuuta kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti